0036 20 20 55 118
info@rafting-szlovenia.hu
Industrijska cona 4a. 5230 Bovec, Szlovénia
Vadvizi kajakozás Portugáliában

Galíciában és Észak-Portugáliában kezdtük meg a 2018-as vadvízi szezont. Február közepén indultunk, mert a február a vadvizi kajakos szezon azon a környéken. A téli esőzések megtöltik a folyókat, és rengeteg nagy esésű folyót lehet evezni a környéken. 2018 tele azonban meglehetősen száraz volt, így ott tartózkodásunk alatt sok meder teljesen száraz volt.

26 órás maratoni vezetés után érkeztünk meg Santiago de Compostela városkájába. Rövid városnézés után tábort vertünk a Deza folyó mellett. Ez egy hosszabb folyó, különböző szakaszokkal. A Deza folyóban akkor is van elég víz, amikor a környéken minden száraz.

Mivel csak egy autónk volt, vittünk egy kerékpárt a transzferhez. Elautóztunk a beszálló pontra, otthagytuk a kajakokat, felszerelést. Kicsi és Bivaly ottmaradtak, én levezettem a kiszálló pontra, otthagytam a kocsit és visszatekertem a srácokhoz. Ezután kezdődött az evezés. Ez a módszer tökéletesen működik Szlovéniában, Ausztriában, de Galíciában , és főként Portugáliában, meglehetősen sportos módja a tranferálásnak. Az út egyszer sem ment folyó mellett, mind kilométerben, mind szintben, kétszer, vagy háromszor annyit kellett tekerni, mint evezni a folyón. Mindattól függetlenül, a Dézán két nap alatt megtett 20 km, tökéletes bemelegítés volt ezekre a nagyobb esésű folyókra.

Vadvizi kajakozás a Déza folyón

Spanyolországban maradva átmentünk a Tea folyóra. Rengeteget tekeregtünk mindenféle földutakon, de nem sikerült megtalálniunk a középső szakasz beszálló pontját. Végül a fölső szakaszon eveztünk. Az alacsony vízállás miatt nagyon köves volt jónéhány zúgó. A Tea nam lopta be a szívembe magát. Nagyobb vízben jóval élvezetesebb lett volna.

Vadvizi kajakozás a Tea folyón

Átautóztunk Portugáliába, Mondim de Bastóba. A kisváros környéke tele van folyókkal, de érkeztünkkor mind üres volt. Eveztünk a Tamega folyón, és a Paiva alsó szakaszán angol és svájci kajakosokkal, de nagyon kicsi víz volt rajtuk. Mindkét folyónak van rafting szakasza is. Sajnos a Cavado folyó beszállását későn találtuk meg, és a kerékpárral nem fért az időbe a transfer.

Közben lehűlt az idő, a Portugál hegyekben leesett a hó, már nem sok időnk maradt vissza, ezért elindultunk a Castro Laboreiro folyó felé. Meglehetősen későn tudtunk elindulni, miután benéztük a kiszálló és beszállóhelyet. Bringázásra már nem maradt idő. A Castro Laboreiro felső szakasza 4 km-en esik 160 m-t, a legmeredekebb szakasz után két átemelés jön. 6 fok volt, és esett az eső. Síkvizes rész után érkeztünk el egyből a legnehezebb zúgósorozathoz. Gyakorlatilag a folyó egy hosszú sziklaágyon folyt, a zúgók pedig vízesések és csúszdák sorozata volt. Mindent óvatosan benéztünk, amennyire lehetett. Amire elértünk az első átemeléshez, már rendesen eltelt az idő. Amire kötéltechnika segítségével át tudtuk emelni a hajóinkat biztonságosan, addigra elkezdett szürkülni. A nehezebb emelé még elöttünk volt. Úgy határoztunk, biztonságosabb, ha bennt hagyjuk a hajókat a kanyonban, mi kimászunk, másnap pedig visszamegyünk a hajókért.

Vadvizi kajakozás a Castro Laboreiro folyónVadvizi kajakozás a Castro Laboreiro meredek zuhatagainVadvizi kajakozás Portugáliában

4 óra alatt értük el a kocsit, másnap pedig 5 órába telt, mire kimenekítettük a kajakjainkat. A víz hatalmasra emelkedett. Szétfagyott tagjainkat egy termálfürdőben melegítettük fel, mielött elindultunk volna hazafelé.

Tanulság. Indulj el időben, legyen nálad fejlámpa, kés, és tűzgyújtó szerszám.

Foglald le a helyedet még ma!

Limitált férőhelyek miatt javasoljuk, hogy foglalj előre.