0036 20 20 55 118
info@rafting-szlovenia.hu
Industrijska cona 4a. 5230 Bovec, Szlovénia
Maranon vadvizi kajak expedíció, Peru

A 2019 rafting szezon végén, Októberben, elutaztunk a világ másik végére, hogy új folyókat fedezzünk fel. A kajak túra elsődleges célja az volt, hogy a Maranon folyón 300 km-t evezzünk. Ez az Andok leghosszabb folyója, az Amazonas fő forrás folyama. 22 gátat terveznek építeni a Maranonra, hogy energia fedezete legyen a világ legnagyobb aranybányájának Cajamarca mellett, és hogy energiát adhassanak el a környező országoknak. Csak idő kérdése, hogy hatalmas völgyzáró gátakkal tegyék tönkre ezt a gyönyörű folyót.

Már a beszállóhely elérése is rendkívül kalandos volt, nem olyan egyszerű, mint Szlovéniában, a Soca völgyében. Vadvizi kajakjainkat, evezőinket Európából vittük három repülőgépen, majd Trujilloban jeepekre kötöztük, hogy még egy 10 órás zötykölődéssel, zömmel földutakon- gázlón átkelve érjük el Chagualt, egy kis falut, a Maranon folyó mellett.

Peru, utazas kajakokkal

10 napot eveztünk lefelé a kanyonban. Sok helyen meg lehetett állni, nagy homokos fövenyeken, de a kanyont elhagyni csak két helyen tudtuk: az első hely 150 km után, a második, utunk végén, 300 km után volt.
Néhol nagy sziklafalak között eveztünk, de a kanyon nem volt zárt. Több helyen is elérte azonban a 3050 m mélységet. A legnagyobb rizikót az jelentette, hogy nem tudtunk gázpalackot vásárolni Trujillóban a főzőnkhöz, így kénytelenek voltunk bízni abban, hogy minden nap tudunk majd tüzet rakni a főzéshez. Kicsit izgultunk, hiszen esős időszak kezdetén érkeztünk a völgybe.

Peru, Maranon kajak túra

Az eredetileg 23 kg-os vadvizi kajakjainkat közel 50 kg-ra pakoltuk meg élelemmel, vízzel, felszereléssel, tartalék evezővel. Az úszás nem volt opció, úszás esetén a kajakkal elúszott volna a pénzünk, útlevelünk, repülőjegyünk, szinte mindenünk.

Maranon kajak túra kajakosok

Sok sík vizen eveztünk, főleg az elején, de aztán jöttek a zúgók. Hatalmas, kaotikus hullámokon kellett átverekedjük magunkat. Néha megindult a hatalmas vízáradat.

Tipikus zúgó a Maranon kajak expedíción.jpg

Tipikus zúgó a Maranon folyón.

Maranon kajak túra, Mendan

A folyó mentén élő Mendániak a gátasítás ellen vannak. Engedély nélkül gondba kerülhet egy idegen, ha a földjükre lép.

Maranon kajak túra, Mendan, koka levél száritó

A mendániak legfőbb bevételi forrása a koka levélből van. A szárításhoz pár óra elegendő.

Maranon kajak túra aranyásók

A perui folyókon sokszor lehet aranyásókkal találkozni.

Maranon kajak túra, Linlin zúgó

A 300 km-es evezésünk legnagyobb zúgója, a Linlin, IV+

Maranon kajak túra, homokkő

Homokkő formációk

Maranon kajak túra résztvevők, Kicsi, Bivi, Jofó, Carlos, Csaszi

Az expedíció résztvevői: Bagi Attila (Kicsi), Hubik Attila (Bivaly), Matlag József (Jofó), Carlos Vizcarra, Császár Gyula (Csaszi)

Foglald le a helyedet még ma!

Limitált férőhelyek miatt javasoljuk, hogy foglalj előre.